Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Receptek

Receptek

Julienne serpenyőkben, Julienne Indukciós serpenyőkben és Gránit Indukciós serpenyőkben készíthető ételek receptjei

-----------------------------------------------------------------------------------------

A leggyorsabb rakott kelkáposzta 28 cm-es Julienne serpenyőben

Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- ~30 dkg bulgur
- 1 jó nagy póréhagyma
- 1 még nagyobb kelkáposzta
- 2 nagy doboz tejföl, de akár lehet három is
- Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kömény és bármi, amit szeretünk

A pórét apróra vágva 1 evőkanál olajon megfuttatom,majd mehet rá a pirospaprika és kb. 1 dl víz.
Só, kömény, fűszerek.
Fedő alatt megpároljuk szép lassan, hagyjuk, hogy jó sűrű legyen az alap.
Ráteszem a darált húst,amikor félig elkészült beleteszem a bulgurt és felöntöm vízzel, dupla annyival, mint a bulgur mennyisége.
Szükség szerint ízesíthetem.
Amíg ez elkészül vékony csíkokra felvágom a kelkáposztát, nyersen.
Ha a bulgur megpuhult a hússal, akkor a tetejét jó sok tejföllel megkenem, rászórom a kelkáposztát.
Picit megsózom és a legtetejére teszem a maradék tejfölt, jó sokat.
Leveszem‼ a nyelét és mehet a sütőbe, 190 fokon.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Répatorta - Julienne 24 cm. mély serpenyőben!

Hozzávalók:
- 40 dekagramm sárgarépa
- 30 dekagramm cukor
- 2 deciliter olaj
- 4 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 10 dekagramm dió durvára vágva
- 1 csipet sóű
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 opcionáls vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 20 dekagramm a krémhez natúr krémsajt vagy mascarpone
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál ha mascarponés a krém: lime- vagy citromlé és héj

170 fokon 1 órát sütjük

-----------------------------------------------------------------------------------------

Bundás kenyér: a tojást kevés fűszerrel összekeverjük, majd a felszeletelt kenyeret beleforgatjuk. Miután a serpenyőm felforrósodott beleteszem, és arany barnára sütöm mindkét oldalát. Tehetünk a két kenyér közé vékonyra szeletelt sajtot, majd az előbb leírt módon megsütjük.

Meleg sajtos szendvics:sajtot reszelünk, majd a forró serpenyőbe szórunk három - négy kupacot. Ha az alja megpirult ráteszünk mindegyikre egy szelet toast kenyeret, megfordítjuk és már fogyaszthatjuk is. Tartalmasabbá tehetjük, ha a sajtra kukoricát, sonkakockát szórunk.

Sajtos omlett: a forró serpenyőbe reszelt sajtot szórunk, ha megolvadt ráöntjük a felvert tojást (max. 2 darab), fűszerezzük, majd egy fakanál segítségével feltekerjük, mint egy palacsintát és tálaljuk.

Rántott szelet: a felszeletelt húst fűszerezzük, majd a hagyományos módon panírozzuk. Az így kapott hús szeleteket megforgatjuk olajban,,lecsepegtetjük és a forró serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. A zsemlemorzsába keverhetünk ízesített, darált chipset, parmezánt....

Hasábburgonya: felvágjuk a burgonyát, egy tálba olajat öntünk. Fél kilogrammonként kb. fél decilitert. Beleforgatjuk a burgonyát, majd a forró serpenyőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne tegyünk bele sokat, csak egy réteget süssünk egyszerre!Tálalás előtt fűszerezzük.

Rakott karfiol: a mély serpenyőm alját kenőtollal beolajozom ( nem kötelező ), majd a szokásos módon rétegezem a darált húst (nyersen), rizst ( előfőzött), karfiolt(nyersen, vagy fagyasztva). Ízlés szerint fűszerezzük. Dupla mennyiségű tejfölt, min. 2 nagy dobozzal öntünk rá és a rétegek közé. Betoljuk  a sütőbe, miután levettük a nyelét, kb. I80 fokon 20-25 percig sütjük. Mikor már majdnem elkészült reszelt sajtot szórunk a tetejére és rápirítjuk!

Rakott karfiol másképp: A  mély serpenyőt felforrósítjuk. Kikenjük kenőtollal az alját, majd a vöröshagymát megpirítjuk rajta egy kis pirospaprikával. Utána beletesszük a darált húst, fűszerezzük, őrölt köménnyel meghintjük. Kicsit megpirítjuk-pároljuk, majd rizst szórunk rá, fél kilogramm húshoz, 3 deciliter rizst. Felöntjük dupla mennyiségű vízzel, majd a tetejére rakjuk a karfiolt, kb. 60 dekagrammot. Fedő alatt 20-25 percig pároljuk, majd egy nagy doboz tejfölt keverek hozzá. Utána a nyelét letekerjük, és reszelt sajtot pirítunk rá a sütőben. Ezt a receptet bármilyen zöldséggel kipróbálhatjuk.

Palacsinta: a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Felforrósítjuk a serpenyőnket. Az alját kikenjük kenőtollal olajjal, akár kókuszolajjal is megtehetjük. A szokásos módon megsütjük és megtöltjük.

Sertés pörkölt: a serpenyő alját kikenjük kenőtollal, majd vöröshagymát pirítunk rajta, amikor üveges lehúzzuk a tűzről és pirospaprikát szórunk rá. Pici vizet öntünk rá, majd tovább pároljuk, utána a húst beletesszük, ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt megpároljuk. és a szokásos módon elkészítjük.

Natúr hús szelet: A felszeletelt húst befűszerezzük (grill, flekken, szárnyas fűszer keverékkel). Az edényt felforrósítjuk, majd mindkét oldalát megsütjük, zsiradék nélkül.

Natúr húshoz "sajtpanír": a hús szeletek, az előbb leírt módon  elkezdjük sütni. Közben ugyanabba az edénybe reszelt sajtot szórunk, ha kérges az alja rátesszük az átsült hús szeletet a pirított sajtra és megfordítjuk, majd kivesszük és forrón tálaljuk.

Sajt "grillezés" serpenyőben: miután a legmagasabb hőfokon felforrósítottuk a serpenyőnket beletesszük a sajt szeleteket. Kérgesre sütjük az alját, majd megfordítjuk, fűszerezzük. Ha a másik oldala is ropogósra sült, akkor azonnal tálaljuk. Friss salátával, burgonyapürével.

Párolt gyümölcs: ízlés szerint a kedvenc gyümölcseinket felkockázzuk, majd a forró serpenyőbe tesszük. Nem keverjük, csak rázzuk az edényt, hogy minden oldala átpiruljon, párolódjon. Ha a leve szinte már elfőtt meghintjük barna cukorral, vagy mézzel, mézeskalács fűszerkeverékkel. Összerázzuk, majd vörösbort öntünk rá, vagy balzsamecetet. Magas hőfokon pár percig tovább pároljuk és tálaljuk.

Rántott hal: a halat szeletekre vágom és beáztatom f.hagymás tejbe. Lecsepegtetem, fűszerezem és a rántott húsnál leírt módon bepanírozom és megsütöm.

Rántott cukkini: a cukkinit grill fűszerrel megszórjuk, panírozzuk, megsütjük.

Mac&Cheese: ( bármelyik 28 cm-es serpenyőben)

250 g makaróni
150 g bacon
30 g vaj
3-4 evőkanál liszt
6 dl tej
2 dl tejszín
4 gerezd
50 g parmezán
75 g ementáli
75 g gouda
75 g cheddar
100 g zöldborsó
Só, bors, szerecsendió
150 g mozzarella a tetejére
Elkészítése: A 28 cm-es mély serpenyőbe tesszük a felkockázott bacont. Ha lepirult, akkor mehet bele a vaj, majd utána a liszt, tej, tejszín. Csomómentesre keverjük habverővel.
Ezután beletesszük a sajtokat reszelve,só, bors, szerecsendió, fokhagyma átnyomva, és végül a zöldborsó. Közben a tésztát kifőzzük beletesszük a serpenyőbe, jól átforgatjuk. Tetejére reszeljük a mozzarellát. Levesszük a nyelét és mehet a sütőbe, 180 fokon, kb. 30 perc.
 
NARANCSOS,LILAHAGYMÁS VÖRÖSKÁPOSZTA ASZALT SZILVÁVAL ÉS ALMÁVAL
Hozzávalók:
1 kis fej vörös káposzta (tisztítva kb fél kiló)
2 lila hagyma
10 dkg magozott aszalt szilva
2 kisebb hámozatlan édes alma
1,5 evőkanál libazsír
1/4 kk őrölt fahéj
2 csipet őrölt szegfűszeg
2 csipet őrölt kömény
1 dl száraz vörösbor
1 fél narancs leve
só, bors
Elkészítés:
A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk és vékonyan felszeleteljük (legyaluljuk). A lila hagymát meghámozzuk, félbevágjuk, és vékonyan felszeleteljük. Az aszalt szilvát felszeleteljük, az almát felkockázzuk.
Felhevítjük a libazsírt és a lilahagymát elkezdjük pirítani rajta. Gyakran kevergessük, és vigyázzunk, ne égjen oda, hanem üvegesre párolódjon.
Ha már kicsit megdinsztelődött, dobjuk bele a szeletelt káposztát, a fűszereket, és jól keverjük át (a fűszereknél javaslom, hogy inkább kisebb mennyiséget tegyünk először, és szükség esetén kóstolás után pótolhatjuk – akkor jó, ha érződik az ízük, de nem domináns.).
Hagyjuk pirulni kb. 15 percig. Én itt fedőt tettem rá,hogy a saját gőzében párolódjon. Gyakran kell megkeverni, mert az alja mindig egy kicsit odakap, de annál finomabb lesz a végén.
A 15 perc leteltével adjuk hozzá az aszalt szilvát és az almát, a bort és a narancslét.
Először fedővel, majd anélkül pároljuk még 10-15 percig
 
 
Sós karamell - bármelyik mélyebb Julienne serpenyő jó hozzá -
20 dkg kristálycukor
15 dkg tejszín
35 dkg sós vaj
Elkészítése:
Erre a műveletre tényleg csak vastagabb falú edényt használjatok!
Közepes hőfokon felolvasztjuk a cukrot.
Nem keverjük, csak esetleg néha megrázzuk a serpenyőt.
Ha felolvadt a cukor és elkezd barnulni, akkor belecsorgatjuk a tejszínt, majd végül belekeverjük a vajat.
Kókuszvirág cukorral is nagyon finom!
Üvegbe töltve tároljuk.
Használhatjuk palacsintába tölteléknek, torta, fagyi, madártej tetejére....
 
Kölesfelfújt
 
3 dl kölest dupla mennyiségű tejjel, akár növényi tejjel,.fel kell főzni, mintha tejberizst csinálnál.
Ha kihűlt édesíted, vaníliát is tehetsz bele.
Összekevered...
Amíg fő, addig felversz min. 4-5 tojást, külön a fehérjét,.külön cukorral,.vagy édesítőszerrel a sárgáját.
A kölest összekevered a felvert sárgájával, óvatosan a fehérjével és a 28 cm-es serpenyőben (mély)180 fokon megsütöd.
Keverhetsz bele friss, vagy aszalt gyümölcsöt...
 
Zöldfűszeres hal - Julienne nagy tepsiben
 
Hozzávalók:
Kb. 4 főre
80 dkg hal (filé)
4 ek citromlé
4 ek zöldfűszer ( lehetőleg friss petrezselyem, snidling)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
6 dkg tejföl, lehet több is
6 dkg tejszín, lehet több is
200 g sajt (reszelt)
Elkészítése:
A halszeleteket megmossuk, papirtörlővel szárazra töröljük. Citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel. A halszeleteket a tepsibe rétegezzük. A tejfölt kikeverjük a tejszínnel, sóval, borssal ízesítjük, utána a halszeletekre locsoljuk az öntetet.
A végén megszórjuk a sajttal.
Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük.
25 perc, 190 fokon
 
Zöldborsós tokány - 28 cm-es mély serpenyőben
 
Hozzávalók:
1,2 kg sertéslapocka
2 nagy
 
Sajtos, brokkolis chips:
 
Egy nagyobb fej brokkolit  megpárolunk.
A Julienne serpenyőnk,tepsink aljára sajtot szórunk, nem keveset.
Rátesszük a brokkolikat,picit villával rálapítjuk,sózzuk ( esetleg borsozzuk).
~kb.190 fokon sütőbe tesszük és jó ropogósra pirítjuk!
 
Lencsefőzelék:
 
1 púpozott ek barna cukor
80 ml olaj
1 fej hagyma ( normál)
1 mk pirospaprika
2 db babérlevél
400 g lencse ( előző este beáztatjuk)
só, bors
1 ek mustár 
1 púpozott ek liszt
200 ml tejföl
100 ml tejszín
 
A cukrot egy Julienne lábasban karamellszínűre olvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd a finomra vágott hagymát, és megszórjuk a paprikával. Ezt követően felöntjük a füstölt lével, beletesszük a babérlevelet, majd hozzáadjuk az előző este beáztatott lencsét, és puhára főzzük.
 
Ha szükséges, vízzel pótoljuk a folyadékot. Sózzuk, mustárral és egy csipet őrölt borssal ízesítjük, majd a lisztből, a tejfölből és pár csepp vízből csomómentes habarást készítünk, végül pedig ezzel sűrítjük a lencsét. Ne feledkezzünk meg a tejszínről, ezt is hozzáadjuk, majd krémesre forraljuk a főzeléket!