-----------------------------------------------------------------------------------------
A leggyorsabb rakott kelkáposzta 28 cm-es Julienne serpenyőben
Hozzávalók:
- 60 dkg darált hús
- ~30 dkg bulgur
- 1 jó nagy póréhagyma
- 1 még nagyobb kelkáposzta
- 2 nagy doboz tejföl, de akár lehet három is
- Fűszerek: só, bors, pirospaprika, kömény és bármi, amit szeretünk
A pórét apróra vágva 1 evőkanál olajon megfuttatom,majd mehet rá a pirospaprika és kb. 1 dl víz.
Só, kömény, fűszerek.
Fedő alatt megpároljuk szép lassan, hagyjuk, hogy jó sűrű legyen az alap.
Ráteszem a darált húst,amikor félig elkészült beleteszem a bulgurt és felöntöm vízzel, dupla annyival, mint a bulgur mennyisége.
Szükség szerint ízesíthetem.
Amíg ez elkészül vékony csíkokra felvágom a kelkáposztát, nyersen.
Ha a bulgur megpuhult a hússal, akkor a tetejét jó sok tejföllel megkenem, rászórom a kelkáposztát.
Picit megsózom és a legtetejére teszem a maradék tejfölt, jó sokat.
Leveszem‼ a nyelét és mehet a sütőbe, 190 fokon.
-----------------------------------------------------------------------------------------
RÉPATORTA - Julienne 24 cm. mély serpenyőben!
Hozzávalók:
- 40 dekagramm sárgarépa
- 30 dekagramm cukor
- 2 deciliter olaj
- 4 darab tojás
- 25 dekagramm liszt
- 10 dekagramm dió durvára vágva
- 1 csipet sóű
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 opcionáls vaj és liszt a forma kikenéséhez
- 20 dekagramm a krémhez natúr krémsajt vagy mascarpone
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 1 evőkanál ha mascarponés a krém: lime- vagy citromlé és héj
170 fokon 1 órát sütjük
-----------------------------------------------------------------------------------------
Bundás kenyér: a tojást kevés fűszerrel összekeverjük, majd a felszeletelt kenyeret beleforgatjuk. Miután a serpenyőm felforrósodott beleteszem, és arany barnára sütöm mindkét oldalát. Tehetünk a két kenyér közé vékonyra szeletelt sajtot, majd az előbb leírt módon megsütjük.
Meleg sajtos szendvics:sajtot reszelünk, majd a forró serpenyőbe szórunk három - négy kupacot. Ha az alja megpirult ráteszünk mindegyikre egy szelet toast kenyeret, megfordítjuk és már fogyaszthatjuk is. Tartalmasabbá tehetjük, ha a sajtra kukoricát, sonkakockát szórunk.
Sajtos omlett: a forró serpenyőbe reszelt sajtot szórunk, ha megolvadt ráöntjük a felvert tojást (max. 2 darab), fűszerezzük, majd egy fakanál segítségével feltekerjük, mint egy palacsintát és tálaljuk.
Rántott szelet: a felszeletelt húst fűszerezzük, majd a hagyományos módon panírozzuk. Az így kapott hús szeleteket megforgatjuk olajban,,lecsepegtetjük és a forró serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. A zsemlemorzsába keverhetünk ízesített, darált chipset, parmezánt....
Hasábburgonya: felvágjuk a burgonyát, egy tálba olajat öntünk. Fél kilogrammonként kb. fél decilitert. Beleforgatjuk a burgonyát, majd a forró serpenyőben megsütjük. Arra ügyeljünk, hogy ne tegyünk bele sokat, csak egy réteget süssünk egyszerre!Tálalás előtt fűszerezzük.
Rakott karfiol: a mély serpenyőm alját kenőtollal beolajozom ( nem kötelező ), majd a szokásos módon rétegezem a darált húst (nyersen), rizst ( előfőzött), karfiolt(nyersen, vagy fagyasztva). Ízlés szerint fűszerezzük. Dupla mennyiségű tejfölt, min. 2 nagy dobozzal öntünk rá és a rétegek közé. Betoljuk a sütőbe, miután levettük a nyelét, kb. I80 fokon 20-25 percig sütjük. Mikor már majdnem elkészült reszelt sajtot szórunk a tetejére és rápirítjuk!
Rakott karfiol másképp: A mély serpenyőt felforrósítjuk. Kikenjük kenőtollal az alját, majd a vöröshagymát megpirítjuk rajta egy kis pirospaprikával. Utána beletesszük a darált húst, fűszerezzük, őrölt köménnyel meghintjük. Kicsit megpirítjuk-pároljuk, majd rizst szórunk rá, fél kilogramm húshoz, 3 deciliter rizst. Felöntjük dupla mennyiségű vízzel, majd a tetejére rakjuk a karfiolt, kb. 60 dekagrammot. Fedő alatt 20-25 percig pároljuk, majd egy nagy doboz tejfölt keverek hozzá. Utána a nyelét letekerjük, és reszelt sajtot pirítunk rá a sütőben. Ezt a receptet bármilyen zöldséggel kipróbálhatjuk.
Palacsinta: a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Felforrósítjuk a serpenyőnket. Az alját kikenjük kenőtollal olajjal, akár kókuszolajjal is megtehetjük. A szokásos módon megsütjük és megtöltjük.
Sertés pörkölt: a serpenyő alját kikenjük kenőtollal, majd vöröshagymát pirítunk rajta, amikor üveges lehúzzuk a tűzről és pirospaprikát szórunk rá. Pici vizet öntünk rá, majd tovább pároljuk, utána a húst beletesszük, ízlés szerint fűszerezzük, fedő alatt megpároljuk. és a szokásos módon elkészítjük.
Natúr hús szelet: A felszeletelt húst befűszerezzük (grill, flekken, szárnyas fűszer keverékkel). Az edényt felforrósítjuk, majd mindkét oldalát megsütjük, zsiradék nélkül.
Natúr húshoz "sajtpanír": a hús szeletek, az előbb leírt módon elkezdjük sütni. Közben ugyanabba az edénybe reszelt sajtot szórunk, ha kérges az alja rátesszük az átsült hús szeletet a pirított sajtra és megfordítjuk, majd kivesszük és forrón tálaljuk.
Sajt "grillezés" serpenyőben: miután a legmagasabb hőfokon felforrósítottuk a serpenyőnket beletesszük a sajt szeleteket. Kérgesre sütjük az alját, majd megfordítjuk, fűszerezzük. Ha a másik oldala is ropogósra sült, akkor azonnal tálaljuk. Friss salátával, burgonyapürével.
Párolt gyümölcs: ízlés szerint a kedvenc gyümölcseinket felkockázzuk, majd a forró serpenyőbe tesszük. Nem keverjük, csak rázzuk az edényt, hogy minden oldala átpiruljon, párolódjon. Ha a leve szinte már elfőtt meghintjük barna cukorral, vagy mézzel, mézeskalács fűszerkeverékkel. Összerázzuk, majd vörösbort öntünk rá, vagy balzsamecetet. Magas hőfokon pár percig tovább pároljuk és tálaljuk.
Rántott hal: a halat szeletekre vágom és beáztatom f.hagymás tejbe. Lecsepegtetem, fűszerezem és a rántott húsnál leírt módon bepanírozom és megsütöm.
Rántott cukkini: a cukkinit grill fűszerrel megszórjuk, panírozzuk, megsütjük.
Mac&Cheese: ( bármelyik 28 cm-es serpenyőben)